FacebookTwitterYouTubeIstagramRSS

Zero waste! Od trzonka do korzonka, czyli masz wszystko w lodówce! Sprawdź, jako to wykorzystać

Oglądajcie i żyjcie „Ekologicznie”. Sylwia Majcher i Ela Sawerska pokażą Wam, jak łatwo i szybko wejść na ścieżkę eko i żyć zgodnie z duchem idei zero waste! Proste rozwiązania i sprytne pomysły nie tylko przyczynią się do poprawy kondycji środowiska, ale i portfela.

Fot. Ipla.
Fot. Ipla.

„Śmieci jednego człowieka mogą być skarbem dla innego” - to opinia jednego z najlepszych amerykańskich szefów kuchni, Dana Barbera, który burgerami z pulpy po wyciśnięciu soku, czy chipsami z obierek warzyw, karmi gwiazdy. Stałymi bywalcami jego nowojorskiej restauracji jest była prezydencka para Michelle i Barack Obama.

1,3 miliarda wyprodukowanego na świecie jedzenia trafia co roku do śmietnika. Marnujemy co drugie wyprodukowane jabłko i co 3 wyłowioną z jeziora czy morza rybę. Za 30 lat na świecie będzie żyło 9 miliardów ludzi. By ich wyżywić produkcja żywności musi być zwiększona o 70 procent.

W Polsce wyrzucamy jedzenie o wartości 9 milionów złotych rocznie. Oszczędzanie i wykorzystywanie całego potencjału produktu to nie fanaberia, a konieczność. Jedzeniowe odpadki nadają się do kreatywnego wykorzystania.

Końcówki warzyw można zbierać w zamrażarce i gdy pudełko się zapełni ugotować bulion. Ze skórek cytrusów możesz zrobić domowe środki czystości, z innych soki lub z ich zblendowanych resztek użyć jako nawóz. Marnowanie jedzenia to również starta wody i energii.

Przepis na pesto z natki marchewki

Składniki:

- natka marchewki
- ząbek czosnku
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżki orzechów włoskich
- sok z pomarańczy
- sól, pieprz

Umyj natkę. Na rozgrzanej suchej patelni upraż łyżkę włoskich orzechów. Gorące przełóż do blendera, dodaj natkę, oliwę, sól, pieprz, ząbek czosnku i sok z pomarańczy i zmiksuj. Pesto możesz przełożyć do słoika, zakręcić i przechowywać w lodówce przez tydzień. Zamiast orzechów możesz użyć pestek słonecznika.

Przepis na sałatkę z liści rzodkiewki

Składniki:

- liście rzodkiewki
- 3 łyżki oliwy
- sok z połowy cytryny
- łyżeczka miodu
- łyżeczka musztardy z gorczycą
- garść pestek słonecznika
- kilka truskawek lub malin

Do kubka lub miseczki przelej oliwę, sok z cytryny, miód i musztardę. Wymieszaj wszystkie składniki. Pestki słonecznika upraż na suchej patelni. Liście rzodkiewki i owoce umyj, ułóż na talerzu. Polej je sosem i posyp prażonymi ziarnami.

Przepis chipsy z obierek ziemniaków

Składniki:

- obierki ziemniaków
- 2-3 łyżki oleju
- pół łyżeczki wędzonej papryki
- szczypta soli

Ziemniaki umyj w ciepłej wodzie i obierz cienko. W miseczce wymieszaj olej z solą i wędzoną papryką. Ułóż obierki na blaszce do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 190 stopni. Do gorącego wstaw chipsy i zapiekaj przez 10-15 minut do zarumienienia.

Najwięcej jedzenia marnują:

- 53% gospodarstwa domowe
- 19% przetwórstwo
- 12% gastronomia
- 11% producenci
- 5% sprzedaż

Do czego można wykorzystać wodę po ciecierzycy?

Aquafaba świetnie zastępuje białka jaj. Zrobisz z niej:

- czekoladowy mus
- bezę
- majonez
- gofry

Przepis na czekoladowy mus z aquafaby

- pół szklanki wody z gotowania ciecierzycy
- 100 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżeczki cukru
- szczypta soli
- łyżeczka wody pomarańczowej
- owoce do dekoracji

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej w misce umieszczonej nad garnkiem z gotującą się wodą. Następnie wymieszaj z wodą pomarańczową i zostaw do przestygnięcia. Wodę po ciecierzycy wymieszaj z solą i ubij mikserem. W czasie ubijania powoli dodaj cukier. Ubitą pianę wmieszaj delikatnie w rozpuszczoną czekoladę. Mus przełóż do szklanek i udekoruj owocami.

Wytrawna wersja! Olej z puszki po tuńczyku czy pomidorach można połączyć z taką wodą i zrobić majonez.

Przepis na majonez z wody po ciecierzycy

- pół szklanki wody po gotowaniu ciecierzycy
- 3/4 szklanki oleju z puszki po tuńczyku czy suszonych pomidorach
- łyżeczka musztardy
- 2 łyżeczki płatków drożdżowych
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- garść liści mięty
- pół łyżeczki czarnej soli

Do blendera wlej wodę po ciecierzycy. Wsyp płatki drożdżowe, dodaj musztardę, sok z cytryny, sól i miksuj na wysokich obrotach przez 2 min. Gdy pojawi się kremowa, spieniona masa, delikatnie zacznij wlewać do niej olej i ponownie zblenduj. Po kolejnej minucie majonez jest gotowy. Przechowuj przez maksymalnie 3 dni w lodówce.

Jak wykorzystać zalewę z tuńczyka czy suszonych pomidorów?

- olej do sosu sałatkowego
- do doprawiania zup
- do makaronu
- do kaszotto/risotto

Poza zwykłym papierem toaletowym nic w naszej ubikacji się nie rozpuści. Niektóre rzeczy zatykają instalację albo są niebezpieczne dla środowiska. Pozostały olej po smażeniu czy pieczeniu zastyga pod wpływem zimnej wody, osadzając się na ścianach rur i utrudnia przepływ ścieków. Resztki jedzenia przyciągają szczury.

Pamiętaj! Toaleta to nie śmietnik. Co nie powinno trafiać do toalety?

- odpadki kuchenne, obierki, resztki potraw
- tłuszcze i oleje
- włosy
- nici dentystyczne
- nawilżane chusteczki (dla niemowląt, do demakijażu, odświeżające itp.)
- papierowe ręczniki i gazety
- środki do higieny osobistej – podpaski, tampony, waciki, patyczki do uszu, pieluchy
- leki
- plastry, bandaże, strzykawki, igły

Źródło: TwojaPogoda.pl / Ipla.

prognoza polsat news