FacebookTwitterYouTubeIstagramRSS

Załóż własny ogródek na balkonie lub parapecie. Sprawdź, jakie warzywa można wyhodować z resztek

Oglądajcie i żyjcie „Ekologicznie”. Sylwia Majcher i Ela Sawerska pokażą Wam, jak łatwo i szybko wejść na ścieżkę eko i żyć zgodnie z duchem idei zero waste! Proste rozwiązania i sprytne pomysły nie tylko przyczynią się do poprawy kondycji środowiska, ale i portfela.

Fot. Ipla.
Fot. Ipla.

W dzisiejszym odcinku dowiecie się, w jaki sposób wyhodować na swoim parapecie lub balkonie warzywa z resztek, w tym pietruszkę, szczypiorek lub marchewkę. Co zrobić, żeby cieszyć się własnym imbirem, bazylią, tymiankiem, oregano i miętą? Zapraszamy do oglądania.

Jakie warzywa można wyhodować z resztek?

- szczypiorek
- por
- sałatę rzymską
- seler
- koper
- fenkuł
- natkę marchewki i pietruszki
- imbir
- czosnek

Jak je wyhodować?

Niewielką (1-2 cm) końcówkę warzywa np. marchewki lub pietruszki umieszczamy w naczyniu, a następnie nawadniamy. Wystarczy niewielka ilość wody, najlepiej zimnej, w której roślina musi być stale namoczona. Nać pojawia się nagle i gotowa jest do dodania do zupy czy ozdobienia dania.

Sałata również jest mało wymagająca. Jej przyciemnioną końcówkę wystarczy włożyć do szklanki z wodą. Po kilku dniach wypuści korzonki i da znać, że chce przeniesienia do ziemi. Identycznych zabiegów potrzebuje seler, fenkuł i por. Każde z tych warzyw z doniczki może trafić do ogrodu, oczywiście, gdy pora roku będzie ku temu sprzyjać.

Jak wyhodować imbir?

Imbir umieszczamy w naczyniu z wodą. Po 5-7 dniach przesadzamy do doniczki z ziemią, niezbyt głęboko i regularnie podlewamy, najlepiej dwa razy w tygodniu. Imbir lubi mokre podłoże, dlatego musimy dbać o to, by ziemia była zawsze wilgotna, inaczej imbir uschnie.

Na efekty tej troski trzeba nieco poczekać, od pół roku do nawet 10 miesięcy. Uzyskamy jednak nasz własny imbir gotowy do zjedzenia na surowo, parzenia, gotowania, suszenia i wykorzystywania bez marnowania.

Jak wyhodować zioła?

Najpierw kilka gałązek wyciągniętych z korzeniami zanurzamy w wodzie, a po 3 dniach przesadzamy do ziemi. Bazylia, tymianek, mięta i oregano szybko zaczną piąć się w górę i wypełnią kuchnię swoim aromatem.

Źródło: TwojaPogoda.pl

prognoza polsat news