FacebookTwitterYouTubeIstagramRSS

W tych produktach są robaki i odchody. Rozpoznasz je po kodzie na etykiecie

Do żywności coraz częściej dodawane są robaki i owady, a także ich odchody. Jednak rzadko kiedy zwracamy na to uwagę. Żeby rozpoznać, które produkty je zwierają, wystarczy spojrzeć na etykietę. Wyjaśniamy, czego trzeba na niej szukać.

Warto czytać etykietę na produktach. Fot. Pixabay.
Warto czytać etykietę na produktach. Fot. Pixabay.

Spożywając popularne produkty żywnościowe nawet nie zdajemy sobie sprawy, że zjadamy tysiące robaków każdego roku. Nie tylko mąkę wytwarza się coraz częściej z suszonych świerszczy. W niektórych smakołykach możemy też znaleźć odchody owadów, które przyprawią niejednego o obrzydzenie.

Najczęściej spożywamy je całkowicie nieświadomie, a przecież ich dodatek do pokarmu jest dokładnie opisany na etykiecie każdego produktu. Dlatego pora wziąć pod lupę to, co dodaje się nam do żywności.

Robaki i owady ukryte pod literką E

Spreparowane ciała owadów i innych zwierząt zazwyczaj kryją się pod postacią popularnych konserwantów i barwników, które przecież występują w niemal każdym produkcie spożywczym przedłużając jego trwałość i nadając charakterystyczny kolor.

Robaki są dodawane do wielu produktów. Fot. Pixabay.

Chociaż produkty zawierające konserwanty i barwniki są oficjalnie uznawane za bezpieczne, to jednak niektóre osoby mogą być na nie uczulone, a to już może się okazać bardzo niebezpieczne dla ich zdrowia, a nawet życia. Dlatego warto spojrzeć na etykietę.

Jako E120 oznaczona jest koszenila, czyli barwnik nadający kolor czerwony napojom i słodyczom. Powstaje on ze spreparowanych ciał czerwców kaktusowych. To pluskwiaki żyjące na kaktusach w tropikalnych regionach Ameryki Południowej i Meksyku.

Z kolei pod kodem E904 ukrywa się wydzielina owadów zwanych czerwcami, żyjących w Indiach i Tajlandii. Te pluskwiaki wytwarzają odmianę żywicy naturalnej, która wykorzystywana jest do produkcji słodyczy oraz nabłyszczania warzyw i owoców.

E121 to konserwant powstający z ciał czerwców kaktusowych, który dodawany jest do produktów o smaku truskawkowym, malinowym i poziomkowym. Znajdziemy go m.in. w jogurtach.

Pod nazwą kastoreum widnieje żółtawa wydzielina gruczołów skórnych bobra europejskiego i kanadyjskiego. Stosuje się ją w kosmetykach, m.in. w kremach do twarzy, mydłach i perfumach. Z kolei w przemyśle spożywczym wykorzystywana jest jako aromat naturalny, np. w lodach.

W najróżniejszych produktach, np. batonach zbożowych, pieczywie, przetworach mięsnych czy makaronach i słonych przekąskach można też znaleźć zmielone na pył świerszcze domowe, larwy mącznika młynarka, szarańczę wędrowną i pleśniakowca lśniącego.

Źródło: TwojaPogoda.pl / EFSA.

prognoza polsat news