Spożywając popularne produkty żywnościowe nawet nie zdajemy sobie sprawy, że zjadamy tysiące robaków każdego roku. Nie tylko mąkę wytwarza się coraz częściej z suszonych świerszczy. W niektórych smakołykach możemy też znaleźć odchody owadów, które przyprawią niejednego o obrzydzenie.
Najczęściej spożywamy je całkowicie nieświadomie, a przecież ich dodatek do pokarmu jest dokładnie opisany na etykiecie każdego produktu. Dlatego pora wziąć pod lupę to, co dodaje się nam do żywności.
Robaki i owady ukryte pod literką E
Spreparowane ciała owadów i innych zwierząt zazwyczaj kryją się pod postacią popularnych konserwantów i barwników, które przecież występują w niemal każdym produkcie spożywczym przedłużając jego trwałość i nadając charakterystyczny kolor.

Chociaż produkty zawierające konserwanty i barwniki są oficjalnie uznawane za bezpieczne, to jednak niektóre osoby mogą być na nie uczulone, a to już może się okazać bardzo niebezpieczne dla ich zdrowia, a nawet życia. Dlatego warto spojrzeć na etykietę.
Jako E120 oznaczona jest koszenila, czyli barwnik nadający kolor czerwony napojom i słodyczom. Powstaje on ze spreparowanych ciał czerwców kaktusowych. To pluskwiaki żyjące na kaktusach w tropikalnych regionach Ameryki Południowej i Meksyku.
Z kolei pod kodem E904 ukrywa się wydzielina owadów zwanych czerwcami, żyjących w Indiach i Tajlandii. Te pluskwiaki wytwarzają odmianę żywicy naturalnej, która wykorzystywana jest do produkcji słodyczy oraz nabłyszczania warzyw i owoców.

Cmentarniki: czy to prawda, że są dla nas niebezpieczne?
E121 to konserwant powstający z ciał czerwców kaktusowych, który dodawany jest do produktów o smaku truskawkowym, malinowym i poziomkowym. Znajdziemy go m.in. w jogurtach.
Pod nazwą kastoreum widnieje żółtawa wydzielina gruczołów skórnych bobra europejskiego i kanadyjskiego. Stosuje się ją w kosmetykach, m.in. w kremach do twarzy, mydłach i perfumach. Z kolei w przemyśle spożywczym wykorzystywana jest jako aromat naturalny, np. w lodach.
W najróżniejszych produktach, np. batonach zbożowych, pieczywie, przetworach mięsnych czy makaronach i słonych przekąskach można też znaleźć zmielone na pył świerszcze domowe, larwy mącznika młynarka, szarańczę wędrowną i pleśniakowca lśniącego.
Źródło: TwojaPogoda.pl / EFSA.